Ιστορικά στοιχεία του Γ.Σ.ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο Γ.Σ. Τρικάλων είναι από τους αρχαιότερους αθλητικούς συλλόγους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε την 5η Μαϊου του 1896.
Στις αρχαιρεσίες που έγιναν αναδείχθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Συλλόγου απαρτιζόμενο από τους:
Πρόεδρο: Φιλίππου Ηλία, Αντιπρόεδρο: Κυρνάσιο Γεώργιο, Ταμία: Δημάκη Νικόλαο, Εφορο: Χονδρομήτρο Κωνσταντίνο, Γραμματέα: Γαννούσιο Βασίλειο, Σύμβουλοι: Κοντοπάνο Δημήτριο, Γεωργόπουλο Ιωάννη, Ραδινό Γεώργιο, Σακελλαρίδη Τηλέμαχο και Λάππα Δημήτριο.
Από τις πρώτες αποφάσεις του νεοσύστατου Δ.Σ. του Γ.Σ. Τρικάλων ήταν η ανέγερση γυμναστηρίου στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το Δημαρχείο της πόλης, το κτήριο όπου στεγάζονταν η Αγροτική Τράπεζα καθώς και ο παρακείμενος γειτονικός χώρος. Το γυμναστήριο αυτό λειτούργησε για αρκετά χρόνια.
Δυστυχώς τα ατυχή γεγονότα τα οποία συνέβησαν εξαιτίας του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 ανάγκασαν σε παροπλισμό τον νεοϊδρυθέντα Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων για τα επόμενα 5 χρόνια, όπως γράφει ο Ν. Δημάκης στην εργασία του «Περί Γυμναστικής εν Ελλάδι».
Την 11η Νοεμβρίου του 1901 Τρικαλινοί φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν στη Λέσχη Τρικάλων και προέβησαν στην ανασύσταση του Γ.Σ.Τρικάλων και εξέλεξαν το νέο Δ.Σ. με την πιο κάτω σύνθεση:
Πρόεδρο: Στρατουδάκη Αρτ., Αντιπρόεδρο: Τεγόπουλο Αθ., Γραμματέα: Δημάκη Νικ., Ταμία: Κυρνάσιο Βασ., Εφορο: Τάσιο Απ., Σύμβουλοι: Κυρνάσιο Γ., Γεωργόπουλο Ι., Αστεριάδη Γ., Κουσκολέτα Χρ. και Βλιτσάκη Απ.

Αναμφίβολα η σοβαρότερη ενέργεια από την ίδρυση τον Γ.Σ. Τρικάλων ήταν η οργάνωση των Πανελληνίων Αγώνων Στίβου στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου του 1908. Ήταν η πρώτη φορά που διεξάγονταν Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου σε μια επαρχιακή πόλη.
Στην επιτυχία των αγώνων αυτών συνέβαλαν αποφασιστικά ο φίλαθλος Δήμαρχος Γ. Κανούτας, ο πρόεδρος του Γ.Σ. Τρικάλων Δημ. Νακόπουλος και άλλοι. Οι αφανείς εργάτες Νικ. Δ. Δημάκης και οι δάσκαλοι γυμναστές Γιώργ. Οικονόμου και Χρ. Λάμαρης έβαλαν και αυτοί τις βάσεις για τη μεγάλη οργανωτική – αγωνιστική επιτυχία των Πανελληνίων Αγώνων που η προσφορά τους ήταν ανεκτίμητη και καθοριστική στη γύμναση και αγωγή των αθλητών.
Τους αγώνες παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, ο Πρίγκιπας Νικόλαος, ο γυμναστής Ιωάννης Χρυσάφης, ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ Μ. Στελάκης Γεν. Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής, οι τοπικές αρχές και άλλοι.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων αποτελεί τη μήτρα του Τρικαλινού Αθλητισμού
Ο Γ.Σ. Τρικάλων δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί ως η μήτρα του Τρικαλινού αθλητισμού και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την γέννηση και ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στα Τρίκαλα.
Οι δύο εμβληματικές προσωπικότητες του Γ.Σ. Τρικάλων, οι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥΦΑΣ και ΑΛΕΚΟΣ ΠΙΤΥΡΙΓΚΑΣ που για 50 χρόνια ηγήθηκαν αυτού του τεράστιου Συλλόγου, αποφάσισαν μαζί με άλλους νέους που γύρισαν από το στρατό να ιδρυθεί ποδοσφαιρικό τμήμα στο Σύλλογο το 1923 (Β., Πελίγκος, 1993).
Ο δε Αλέκος Πιτυρίγκας είναι ο πρωτοδιδάσκαλος του ποδοσφαίρου στα Τρίκαλα (Β., Πελίγκος, 1993).
Οι περισσότεροι από τους τρικαλινούς ποδοσφαιριστές μέχρι και τη δεκαετία του ‘50’ είναι και αθλητές στίβου του Γ.Σ. Τρικάλων.
Αυτοί είναι πάρα πολλοί και μεταξύ αυτών ο Νίκος Στεργίου, ο Γιάγκος Σαμολαδάς, ο Βασίλης Τσαπάλας, ο Κώστας Κατράνας, ο Κώστας Ευθυμίου, ο Βασίλης Πελίγκος, ο Θανάσης Καρακούσης και άλλοι.
Ο Γυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων Στιβικών Συλλόγων του Κόσμου
Ο Γ.Σ.Τρικάλων ευτύχησε να αναδείξει από τα σπλάχνα του δύο αθλητές που πέτυχαν παγκόσμια ρεκόρ στα αγωνίσματά τους. Τον ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (στο άλμα επί κοντώ), 4ο Ολυμπιονίκη στους Αγώνες του Μεξικό και τη ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ (στον ακοντισμό) τη σημερινή Πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ. Σύμφωνα με τη διεθνή αθλητική στατιστική ο Γ.Σ.Τρικάλων συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στιβικών σωματείων του κόσμου και αυτό γιατί εκτός των δύο παγκόσμιων επιδόσεων που πέτυχαν οι αθλητές του την εποχή που αναδείχθηκαν, τα Τρίκαλα δεν είχαν περισσότερους από 40.000 κατοίκους. Ένα επίτευγμα σπάνιο στα παγκόσμια αθλητικά χρονικά τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών.
Αλλά στις τάξεις του Γ.Σ.Τρικάλων υπήρξαν και αθλητές, οι οποίοι στα κατοπινά χρόνια άφησαν εντονότατο το στίγμα τους και στον πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα στο λαϊκό τραγούδι, όπως ο Κώστας Βίρβος και ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο οποίος διετέλεσε για αρκετά χρόνια γυμναστής στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, αργότερα καθηγητής στην ΕΑΣΑ Αθηνών (σημερινό ΤΕΦΑΑ) και προπονητής στην εθνική ομάδα στίβου των αθλητών του ακοντίου.
Ο Γ.Σ. Τρικάλων έχει μια σημαντικότατη συμβολή στο να χαρακτηρίζονται τα Τρίκαλα ως ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.