Skip to content Skip to footer

Διοικήσεις του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων

Ίδρυση του συλλόγου

Στις 16-5-1896 έγιναν εκλογές στις οποίες ψήφισαν 49 μέλη. Από τις εκλογές αυτές αναδείχθηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο
με την πιο κάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Φιλίππου Ηλίας
Αντιπρόεδρος: Κυρνάσιος Γεώργιος
Ταμίας: Δημάκης Νικόλαος
Έφορος: Χονδρομήτρος Κωνσταντίνος
Γραμματέας: Γαννούσιος Βασίλειος
Σύμβουλοι: Κοντοπάνος Δημήτριος, Γεωργόπουλος Ιωάννης, Ραδινός Γεώργιος, Σακελλαρίδης Τηλέμαχος και Λάππας Δημήτριος.

1900 - 1910

Την 11η Νοεμβρίου 1901 έχουμε την ανασύσταση του Γ.Σ.Τρικάλων και εκλογή νέου Δ.Σ. με την πιο κάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Στρατουδάκης Αρτ.
Αντιπρόεδρος: Τεγόπουλος Αθ.
Γραμματέας: Δημάκης Νικ.
Ταμίας: Κυρνάσιος Βασ.
Εφορος: Τάσιος Απ.
Σύμβουλοι: Κυρνάσιος Γ.,  Γεωργόπουλος Ι., Αστεριάδη Γ., Κουσκολέτα Χρ. και Βλιτσάκη Απ.

1910 - 1920

Το φθινόπωρο του 1912 κηρύσσεται ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος και από εκεί και μετά ο αθλητισμός περνάει σε μια περίοδο μεγάλης νύκτας. Το 1913 ο Γ.Σ. Τρικάλων με πρόεδρο τον Δ. Νακόπουλο ονομάστηκε Μουσικογυμναστικός Σύλλογος Τρικάλων και προήλθε από τη συγχώνευση του Γ.Σ. Τρικάλων και της Φιλαρμονικής Εταιρείας .

1920 - 1930

Το 1929 έχουμε την είσοδο δύο νεαρών αθλητών στα διοικητικά πράγματα του Συλλόγου. Του Γ. Τούφα και του Αλ. Πιτυρίγκα. Δύο ανθρώπων που θα παίξουν καθοριστικότατο ρόλο στη μεγάλη αναγέννηση του Συλλόγου.

1930 - 1940

Η δεκαετία αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χρυσή δεκαετία του Τρικαλινού Αθλητισμού.

Σ’ αυτό συνέβαλαν αποφασιστικά η παρουσία στα διοικητικά πράγματα του Συλλόγου του Γ. Τούφα και του Αλ. Πιτυρίγκα καθώς και το νέο γυμναστήριο -γήπεδο του Γ.Σ.Τ. που εγκαινιάσθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 1932 στον χώρο πίσω από τις στρατώνες. Έτσι με εγκαταστάσεις πολύ προηγμένες για την εποχή δόθηκε η δυνατότητα στον Γ.Σ. Τρικάλων να αναδείξει βαλκανιονίκες και πανελληνιονίκες.

Η πενταετία 1935-1940 χαρακτηρίζεται ως η χρυσή εποχή του Γ.Σ. Τρικάλων. Γίνεται ο πρώτος Σύλλογος της Ελλάδος ο οποίος κατακτά συνεχώς από το 1935 μέχρι το 1940 το επαμειβόμενο κύπελλο του ΣΕΓΑΣ.

1940 - 1950

Την περίοδο 1945-1950 ο Γ.Σ. Τρικάλων καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί αλλά δυστυχώς οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές αφού η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται ομαλά. Ο Γ.Σ. Τρικάλων πλήρωσε με πολύ ακριβό νόμισμα τον εμφύλιο.

Εν τούτοις ο Γ.Σ. Τρικάλων έπρεπε να ζήσει. Τρεις άνθρωποι όρθωσαν το ανάστημά τους για να ξαναζωντανέψουν τον παραπαίοντα Μεγάλο Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων. Αυτοί ήταν: οι Γ. Τούφας, Αλ. Πιτυρίγκας και ο παλαίμαχος αθλητής Ν. Στεργίου μαζί με μερικούς εναπομείναντες αθλητές:
τους Ηρ. Παππά (δημοσιογράφο) και τους φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας Δ. Τέγο, Γ. Σαμολαδά και Β. Πελίγκο.

1950 - 1960

Όμως οι Πανελλήνιοι αγώνες, όπως συμβαίνει πολλές φορές, άφησαν ένα μεγάλο οικονομικό παθητικό, το οποίο καλύφτηκε εξ ολοκλήρου από τον πρόεδρο του Γ.Σ.Τρικάλων Αλ. Πιτυρίγκα (από Αθλητική Ιστορία των Τρικάλων του Β. Πελίγκου, 1992).

Οι Πανελλήνιοι αγώνες που έγιναν στα Τρίκαλα έδωσαν πολύ μεγάλη ώθηση στην αναγέννηση του Τρικαλινού Αθλητισμού. Το στάδιο γέμισε από αθλητές, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων Δαμιανού Τέγου, Λεμονιάς Μπαρμπαρούση, Γιώργου Σαμολαδά, Βασίλη Πελίγκου, Δημήτρη Πρεμέτη και Αντώνη Περιβολάκη.

2000 - 2006

Το Δ.Σ. του Συλλόγου απαρτίζεται από τους: Δ.Χαχάμη (Πρόεδρο), Απ. Τσιανατέλη (Αντιπρόεδρο), Θ. Αγγελάκη (Αντιπρόεδρο), Θ. Σκούφια (Γραμματέα), Δ. Ράγια (Ταμία), Β. Μπαλαμώτη (Γενικό Αρχηγό), Ν. Γρατσάνη (Μέλος), Σ. Μυλωνά (Μέλος) και Απ. Τζιάνη (Μέλος)